Tips för brandsäkerhet

Home / Tips för brandsäkerhet

Tips för brandsäkerhet

Det finns många saker man kan göra för att öka tryggheten i sitt eget hem. När det till exempel gäller brandsäkerhet så finns det en hel del enkla saker folk glömmer att göra, även fast det kan visa sig vara skillnaden mellan liv och död. Först och främst så gäller det att ha koll på exakt vad man ska göra om det börjar brinna. Ofta sitter det uppe en skylt i trapphuset som visar var eventuella nödutgångar är belägna, och hur man på bästa sätt tar sig ut om man måste. Alla bör också ha koll på vad man ska göra om man går ut i en rökfylld portuppgång. Brandskyddsföreningen har en mycket bra guide till generell brandsäkerhet som rekommenderas.

Brandsäkerhet och hur du skaffar dig ett bra skydd

Brandsäkerhet i övrigt

När det gäller att förebygga bränder så finns det en sak som säkert de flesta redan har – nämligen en vanlig brandvarnare. En sådan ska sitta uppe i varje hem, och gärna i flera olika rum. En brandvarnare är ett mycket enkelt sätt att öka sin bostads brandsäkerhet. Glöm bara inte att regelbundet kolla så att batterierna sitter i och att brandvarnaren fungerar! Det kan också vara värt att installera sprinklers i sitt tak, eftersom man då får ett effektivt brandskydd som aktivt släcker branden.

När det gäller brandsäkerhet är det också bra om man har en brandsläckare hemma. Dessa går att köpa på nätet eller i vanliga butiker, och är något som alla borde införskaffa. När det gäller brandsäkerhet i övrigt så handlar mycket om det sunda förnuftet och att identifiera riskzoner. Många bränder börjar till exempel i köket, kanske glömmer man bort spisen när man svarar i telefonen. Det finns idag så kallade spisvakter som automatiskt släcker en brand som börjar på spisen. Slutligen så gäller det också att aldrig glömma bort ljusen. Detta är något som är särskilt aktuellt under vinterhalvåret, då väldigt många bränder startar på just detta sätt. För att öka din kunskap om brandsäkerhet är som sagt Brandskyddsföreningen ett bra tips om du vill veta lite mer.